Țigările de contrabandă: un „chilipir” care costă vieți și hrănește monștri

terrorism_cigarette_funding

Te duci în piață. Iei de-ale gurii, mai o brânză de la țărani, mai o salată verde, mai o ridiche. Când să pleci, vezi niște cetățeni care te îmbie cu țigări ieftine dintr-o geantă de voiaj de pe vremea ONT-ului. 12-13 lei pachetul, exact alea pe care tu le iei de la magazin cu 16 lei. Chilipir, cum să nu te bucuri. Dacă tot e superofertă, iei mai multe pachete. Tu ai scutit niște bani, ei i-au încasat, toată lumea mulțumită.

Ajungi acasă, deschizi televizorul. E breaking news. A mai fost un atentat. Poate la Bruxelles, poate la Paris, poate la Ankara. Au murit mulți oameni, chiar și copii. Privești imaginile. Ți se pare odios ceea ce vezi. Ți-e milă de victime, ți-e frică pentru tine și ai tăi, pentru că te gândești unde s-ar putea întâmpla următorul atentat.  Îți aprinzi o țigară. Te mai liniștești. Dar habar nu ai că, destul de probabil, tocmai ai devenit, și tu, fără să vrei sau să știi, finanțator al nemernicilor care au ucis. Exact, al teroriștilor. Pentru că țigările tale erau de contrabandă. Iar contrabanda este una dintre principalele surse de finanțare ale terorismului. Inclusiv cea cu țigări.

Mai ții minte atentatul de la Charlie Hebdo? Da, exact, cel pentru care ți-ai pus poză pe Facebook poză cu steagul Franței și hashtagul #jesuischarlie. Experții în securitate au estimat că a costat în jur de 20.000 de euro. Ieftin ca braga sau ca țigara de contrabandă. Iar un raport întocmit de Centrul pentru Analiza Activităților Teoriste din Franța a afirmat că printre sursele sale de finanțare s-au aflat și activitățile infracționale mărunte, inclusiv contrabanda cu țigări. „Acest lucru a fost posibil din cauza frontierelor nesecurizate, slăbiciunii guvernelor, absenței controalelor și corupției”, se afirmă raportul respectiv. Iar autorii săi fac o precizare importantă: „În unele cazuri, mai ales în zone de război, contrabanda cu țigări este organizată de grupări teroriste și mascată sub forma ajutorului umanitar. De exemplu, în țările din fosta Iugoslavie”.

Mai vrei argumente?  Mai am. Peste Ocean, FBI a făcut, de asemenea, conexiunea între contrabanda cu țigări și finanțarea terorismului.

Nu știu dacă ai auzit, vreodată, de Mohamad Youssef Hammoud. Cu atât mai puțin probabil să îl întâlnești vreodată. Are de executat 30 de ani de închisoare, în SUA, pentru finanțarea unor organizații teroriste. Din ce crezi că le finanța? În bună măsură, din contrabanda cu țigări.

Ai impresia că ești departe de toate astea? Că între geanta de voiaj ponosită și plină cu țigări din Obor și atentatele teroriste e o distanță imensă? Nimic mai greșit! Interpol a avertizat, deja, că există conexiuni documentate între rețele teroriste și comerțul ilicit cu țigări în țări precum Filipine, Indonezia, Vietnam sau Singapore. Terorismul e, demult, o afacere globală și nu există „prea departe”, când e vorba să își caute resurse.

Când va veni următorul atentat în breaking news (și, din păcate, va veni!), te rog să te gândești la un singur lucru: nu cumva țigările tale mai ieftine sunt, de fapt, foarte, foarte scumpe? Pentru că adevăratul lor preț s-ar putea să fie viața unui om?

Dacă vrei mai multe informații despre lupta împotriva contrabandei cu țigări, le găsești aici.

Sursă foto

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Țigările de contrabandă: un „chilipir” care costă vieți și hrănește monștri

  1. Eddie zice:

    Wow! Great to find a post with such a clear meseags!

  2. Pingback: 5 motive pentru care ar trebui să îți pese de contrabanda cu țigări | Oana Dobre- Dimofte

Lasă un comentariu