5 motive pentru care ar trebui să îți pese de contrabanda cu țigări

spitale

În ultimele săptămâni, am tot scris despre contrabanda cu țigări, în cadrul campaniei #stopcontrabanda. A fost un subiect în care nu am avut nici cea mai mică ezitare să mă implic și voi face asta și de acum încolo, chiar și dacă această campanie se va încheia. Cât timp am fost ziarist, am avut ocazia doar arareori să particip la investigații pe tema contrabandei, însă, atunci când s-a întâmplat, mi-am dat seama cât de important și de toxic este acest fenomen. Mai toxic chiar decât țigările, pentru că piața neagră ne otrăvește întreaga societate. Să vă spun de ce:

* Pentru că se hrănește din corupție și generează corupție. Îmi amintesc de vameșii și polițiștii de frontieră de la granițele din Vest ale țării, pe care i-am intervievat prin 2007. Mândri posesori de mașini de lux și de salarii de câteva sute de euro. Nici măcar unul dintre ei nu a vrut să îmi explice cum și-a putut permite o astfel de mașină. Dar toți le parcau cu nonșalanță lângă clădirile oficiale de la punctele de frontieră, semn că nu le păsa dacă ar fi urmat să le ceară cineva socoteală. Trebuie să recunosc că m-am bucurat de fiecare dată când am văzut când am văzut o știre precum asta.

* Pentru că e un fenomen uriaș. De la începutul anului, au fost capturate peste 61 de milioane de țigări de contrabandă, în valoare de aproape 9 milioane de euro. Și counterul instalat pe pagina stopcontrabanda.ro își modifică zilnic cifrele. Bani mulți, mai ales dacă îi transformi în numărul de școli sau spitale care ar fi putut fi construite din ei.

* Pentru că e o bombă cu ceas. La propriu. Contrabanda, inclusiv cea cu țigări, reprezintă una dintre principalele surse de finanțare ale terorismului. Am mai explicat asta, aici.

*  Pentru că, atunci când cumperi țigări de contrabandă, finanțezi stilul de viață opulent al unor ticăloși, care trăiesc foarte, foarte bine pe seama rețelelor de crimă organizată. În loc să te gândești că scutești câțiva lei, încearcă să te gângești că le bagi lor în portofel 12-13 lei, la fiecare pachet. Banii pe care tu îi muncești ajung în mâinile unora care nu au muncit o secundă în viața lor.

* Pentru că îmi doresc ca România să își câștige, odată pentru totdeauna, un loc permanent pe harta țărilor din lumea civilizată. Și, câtă vreme un fenomen precum contrabanda există la un nivel uriaș, nu se va întâmpla asta.

Scoli

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 5 motive pentru care ar trebui să îți pese de contrabanda cu țigări

  1. din pacate contrabanda de tigari, haine sau electrocasnice reprezinta un flagel greu de estompat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s